Jaký protein vybrat? | Neo Nutrition
MENU Košík Účet Hledat

Jaký protein vybrat?

Sportovní výživa je plná odborných výrazů. Pro nováčky může být obtížné zorientovat se a následně vybrat ty produkty, které by měli používat. K řešení tohoto problému, jsme vytvořili tohoto průvodce, který Vám usnadní výběr.

Proč je potřeba konzumovat bílkoviny?

Bílkovina je důležitý stavební prvek pro organismus. Dobrá, zdravá a vyvážená strava s vysokým obsahem bílkovin udržuje množství bílkoviny na vysoké úrovni.

Pokud konzumujete správný druh a správné množství bílkovin, vaše tělo je využije pro růst svalové hmoty, nebo se budou podílet na regeneraci svalových tkání. To znamená, že se vaše tělo bude regenerovat rychleji a získáte svaly prostřednictvím procesu zvaného "syntéza bílkovin".

Problém je, že množství bílkovin obsažených ve stravě je nízké a vy byste museli jíst obrovské množství jídla. S tímto jídlem byste samozřejmě zkonzumovali veškeré související tuky a sacharidy, takže efekt by nebyl žádný nebo jen minimální.

Proteinové nápoje umožňují konzumovat kvalitní, snadno využité bílkoviny. Tímto můžete spustit syntézu bílkovin, aniž byste zkonzumovali příliš mnoho tuků a sacharidů.

Co je účelem proteinového nápoje?

Účelem proteinového nápoje je budovat svalovou hmotu a zajistit vyšší příjem bílkovin pro lidi, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství bílkovin prostřednictvím běžné stravy, nebo pro lidi, kteří chtějí aktivovat syntézu bílkovin ihned po tréninku.

Vyšší dávkování proteinu je obvykle zapotřebí při kulturistice, nebo vyšším sportovním výkonu.

Konzumace proteinových nápojů vytváří biochemické procesy potřebné pro kardiovaskulární funkce, svalové kontrakce, růst svalů a hojení.

Jaké jsou hlavní typy proteinových nápojů?

Známe dva základné typy proteinových nápojů: mléčné (živočišné) bílkovinové nápoje a nemléčné (rostlinné) bílkovinové nápoje. Pro většinu lidí jsou nejoblíbenější syrovátkové (mléčné) bílkoviny.

Nicméně pokud trpíte intolerancí laktózy, nebo jste vegan, nebo nemůžete konzumovat mléko z náboženských důvodů, sáhněte spíše po rostlinných bílkovinách.

V našem průvodci se můžete dozvědět o různých typech bílkovin a proč byste je měli užívat.

Můžu po konzumaci proteinových nápojů přibírat na váze?

Ano, protein Vám může způsobit přibírání na váze. Pokud se snažíte budovat svalovou hmotu, může se vaše váha zvýšit.

Je také možné získat nežádoucí váhu díky konzumaci bílkovin, pokud váš příjem je příliš vysoký nad vaším energetickým výdejem. Bohužel, není možné dosáhnout svalového nárůstu pouze konzumací bílkovin. Je potřeba na sobě pracovat komplexně a nezapomínat na zdravou stravu!

Kolik bílkovin bych měl konzumovat?

Pro budování svalové hmoty je třeba konzumovat v průměru 1g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Kulturistům a sportovcům to usnadňuje užívání proteinu každý den. V závislosti na vašem osobním tréninkovém programu můžete toto množství zvýšit.

Jak mohu využít protein při hubnutí?

Existuje řada bílkovinových produktů, které Vám pomohou dosáhnout úbytku hmotnosti při současném zvýšení výkonu.

Sójový protein neobsahuje téměř žádné sacharidy. Syrovátkový izolát je také populární protein pro odbourávání tuků, obsahujíce méně tuků, cholesterolu, laktózy i sacharidů.

Konzumace těchto typů bílkovin vám pomůže snížit množství tuku a podpoří hubnutí bez ztráty svalové hmoty. Mícháním nápojů s vodou, spíše než mlékem, snížíte množství kalorií a tuků ve vaší stravě.

Proteinové nápoje nebo jídlo?

Základem jsou vždy zdravé potraviny bohaté na bílkoviny a pravidelné cvičení. Nicméně, proteinové nápoje jsou snadný způsob, jak konzumovat vyšší množství bílkovin. Umožní vám okamžitě aktivovat syntézu bílkovin před a po tréninku. To je optimální čas pro výživu, růst a regeneraci svalů.

Užívání proteinových nápojů umožňuje pravidelně trénovat, aniž by docházelo k přetrénování svalů.

Jak mohu posoudit kvalitu produktů před tím než je koupím?

V první řadě musíte vědět, co je vašim cílem, čeho chcete dosáhnout a jestli je kvalitní protein to pravé pro vás. U každého produktu je mnoho informací o jaký typ bílkovin se jedná (bílkoviny rostlinného nebo živočišného původu), které vám umožní posoudit kvalitu každého jednotlivého produktu a správně se rozhodnout.

Pokud jste kulturista nebo atlet tak víte, že syrovátka je pro tělo nejefektivnější zdroj bílkovin. Pokud jste sportovec, tak hydrolyzovaný syrovátkový protein je pro Vás dobrá volba, protože má vynikající biologickou schopnost urychlit regeneraci organizmu bezprostředně po tréninku.

Pokud se snažíte budovat svalovou hmotu a taky se chcete správně regenerovat po tréninku, pak syrovátkový koncentrát nebo izolát stojí za vaše povšimnutí.

Jaký je přínos neochucených proteinových produktů?

Výhodou neochucených proteinových nápojů je, že obsahují méně sladidla, barviva a látek určených k jejich aromatizaci, tedy se jedná o čistší zdroj bílkovin ve srovnání s ochucenými nápoji. Neochucené proteinové nápoje jsou také levnější.

Jaký je přínos syrovátkových proteinových nápojů?

Pro mnoho typů sportovních diet jsou syrovátkové proteinové nápoje neocenitelné. Jedná se o nejpopulárnější proteinový nápoj na trhu.

Syrovátkový protein poskytuje tělu nejefektivnější zdroj bílkovin bezprostředně po tréninku, což je důležité pro růst a regeneraci svalové hmoty.

Je významným doplňkem stravy pro každého sportovce a je snadno stravitelný. Obsahuje glutamin a aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), které umožňují zásobit tělo základními živinami během klíčových okamžiků, kdy je zapotřebí zvýšený příjem bílkovin.

Jaký je přínos sójových proteinových nápojů?

Sójové bílkovinové nápoje obsahují jen malé množství tuků. Také mají velice nízký obsah cholesterolu a laktózy, takže jsou dobrou volbou při alergii na laktózu. Sója obsahuje anabolické izoflavony (genistein a daidzein), které působí jako silné antioxidanty a mají pozitivní vliv na zdraví.

Sójové proteinové nápoje jsou ideální při hubnutí a budování svalové hmoty. Sója také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny. Menší nevýhodou je, že tyto bílkoviny jsou méně využitelné. To je taky jeden z důvodů, proč zákazníci kupují raději syrovátkový protein.

Jaké jsou výhody vaječných proteinů?

Pro sportovce nebo kulturisty jsou vejce a vaječné bílky zásadní potravinou v jejich jídelníčku. Vaječné proteinové nápoje obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které mohou být využity pro syntézu bílkovin v těle.

Vaječné proteiny poskytují alternativu pro sportovce, kteří chtějí využít výhody vaječné bílkoviny, aniž by museli vypít syrové vaječné bílky nebo je jíst ve stravě.

Vaječné proteinové nápoje mají také nižší hladinu cholesterolu a tuků, než mají celá vejce.

Jaké jsou výhody kaseinového proteinu?

Kaseinové proteinové nápoje mají jedinečné výhody, které se liší od syrovátkových proteinů. V těle jsou pomaleji absorbovány a aminokyseliny se do těla uvolňují postupně. To umožňuje, že se bílkoviny neustále absorbují do těla po delší dobu.

Tyto proteinové nápoje jsou často konzumovány před spánkem s cílem udržet cirkulující protein v celém těle po dobu několika hodin.

Jak ho užívat?

Měl by se pít proteinový nápoj každý den?

Pokud pravidelně cvičíte a chcete dosáhnout růstu svalové hmoty, výkonu i síly, pravidelným pitím proteinových nápojů tohoto cíle dosáhnete. Denním požíváním proteinových nápojů se zvýší příjem bílkovin a taky se zvýší šance pro získání svalové hmoty.

Kulturisté a atleti potřebují alespoň jeden gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti na den.

Mám míchat protein s mlékem?

Kdo chce snížit množství kalorií a hubnout, měl by se vyvarovat užívání mléka. Mléko zvyšuje obsah cukru, tuků a kalorií ve vašem proteinovém nápoji. Mléko používejte, pokud chcete dosáhnout krémovější konzistence nebo pro chuť.

Jak bych měl míchat své proteinové nápoje?

Nejlepší způsob, jak míchat proteinový nápoj, je pomocí našeho nu3tion shekeru. Přidejte požadované množství proteinového prášku a množství vody. Pak dobře protřepejte. Před konzumací se ujistěte, že nápoj má hladkou konzistenci.

25 g proteinového prášku obvykle vyžaduje 150 ml - 200 ml vody. Pro krémovější a silnější konzistenci použijte mléko místo vody nebo snižte množství vody.

Jaké jsou výhody užívání proteinových nápojů při cvičení?

Obecně, hlavní výhodou konzumace proteinových nápojů během tréninku je, že vaše energetická hladina se zvýší, což vám umožní těžší cvičení po delší dobu.

Užívání proteinových nápojů během cvičení může způsobit nevolnost nebo dehydrataci, zvláště pokud jste nahradili vodu proteinovým nápojem.

Kdy bych měl pít proteinové nápoje?

Proteinové nápoje jsou běžně konzumovány ihned po tréninku, protože protein okamžitě pomáhá regenerovat svaly a podporuje růst svalové hmoty bezprostředně po tréninku. Proteinový nápoj by se měl pít minimálně 30 minut před tréninkem, protože protein může sloužit jako palivo při cvičení a urychlit tak proces regenerace.

Další prospěšná doba pro pití proteinových nápojů je těsně před spaním a ihned ráno po probuzení.

Mohu míchat proteinový nápoj s ovocem?

Ano. Existuje celá řada receptů, které vám poradí, jak míchat proteinový prášek s ovocem. Nejvhodnější ovoce pro míchání s proteinem jsou mražené ovoce (lesní směs, jahody, maliny), banán a kokos.

Taky ovocná šťáva se snadno smíchá s proteinovým práškem a poskytuje silnější konzistenci, než jenom s vodou. Kokosové mléko je také vhodné pro míchání s proteinem. Ideálně pro ty, kteří nechtějí zhubnout.

Někteří kulturisté / atleti se snaží vyhnout ovoci z důvodu dodatečného příjmu kalorií. Nicméně ovocné plody jsou vhodné pro konzumaci s proteinem, protože obsahují velké množství živin.

Jaký je nejlepší způsob budování svalové hmoty pomocí proteinových nápojů?

Syrovátkové proteinové nápoje jsou pravděpodobně nejlepší proteinové nápoje, které můžete využít pro budování svalů. To zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin a obsahu živin. Jsou základním doplňkem stravy pro stimulaci syntézy bílkovin.

Proteinový nápoj byste měli konzumovat 15 až 30 minut před tréninkem a pak během 30 minut po tréninku, kdy vaše tělo tráví bílkoviny rychleji. Čím rychleji tělu dopřejete přísun bílkovin, tím to bude lepší pro budování svalové hmoty.

Před silovým tréninkem byste měli požít cca 10 až 20 gramů syrovátky a po tréninku 20 až 40 gramů. To podpoří syntézu proteinů. Další klíčové období, kdy byste měli konzumovat bílkoviny, je po probuzení a před spaním. To vám pomůže zvýšit denní příjem bílkovin.

Mají různě ochucené proteinové nápoje různé účinky?

I když mohou obsahovat mírně odlišné příchutě, barviva a přísady, účinky mají stejné.

Kolik bílkovin bych měl mít v jednom proteinovém nápoji?

Množství syrovátkové bílkoviny bude záviset na vaší tělesné hmotnosti a osobních cílech.

Minimální množství bílkovin, které byste měli mít pro budování svalů je 1 gram na každý kilogram tělesné hmotnosti. Při intenzivním tréninku s cílem urychlit proces regenerace, by se měla tato hodnota zvýšit. Typická dávka je 25 g proteinového prášku na 150 ml - 200 ml vody. V průměru sportovci a kulturisti konzumují 2-5 dávek denně.

Jak jsou bílkoviny prospěšné pro organismus?

Naše těla využívají bílkoviny k růstu a obnově svalových buněk. Konzumace správného množství bílkovin ve správný čas může pomoci urychlit regeneraci a zrychlit růst svalové hmoty.

Rychlejší regenerace znamená, že budete mít méně svalové bolesti a budete se moci rychleji vrátit do posilovny. Také pomáhá zlepšovat vaši kondici.

Kolik bílkovin je zapotřebí při tréninku v mém jídelníčku?

Obecné pravidlo zní, že pokud chcete získat více svalové hmoty a urychlit vaši regeneraci po tréninku, měli byste konzumovat denně alespoň 1 g bílkovin na každý kilogram tělesné hmotnosti.

Pokud vážíte 80 kilogramů, měli byste konzumovat alespoň 80 g bílkovin, abyste byli schopni vidět alespoň nějaké výsledky.

Samozřejmě je možné, abyste svůj denní příjem bílkovin získali z běžné stravy. Museli byste ale utratit nemalé jmění v supermarketu a taky byste zkonzumovali dodatečné množství nežádoucích tuků a sacharidů.

Proteinové prášky jsou tu proto, aby bylo možné tělu zajistit dostatečné množství bílkoviny bez zatížení těla tukem a sacharidy a zároveň udržet finanční náklady na rozumné úrovni.

Jejich míchání a příprava je velice snadná, ať už jste doma, v práci nebo v posilovně. Chutnají skvěle, takže je snadné dodržet váš jídelníček. Nejsložitější část je vybrat ten správný proteinový přípravek pro vaše potřeby.

Jaký je nejlepší protein pro každodenní užívání?

Pokud nemáte žádné konkrétní dietní problémy, tak syrovátkové bílkoviny jsou zdaleka ty nejvhodnější pro každodenní požití ve formě proteinového nápoje. Pro většinu lidí, bude standardní syrovátkový koncentrát jako  CFM WPC 80 stačit. Je výhodný a poskytuje vynikající výsledky. Pokud chcete zhubnout a snížit tuky a sacharidy ve vašem jídelníčku, pak je ideální volba syrovátkový proteinový izolát.

Dostávejte info o novinkách a slevách